Fogadjuk örökbe 2 apartmant a Démétér Házban – ez volt Hangya Peti következő álma…

Bemutatjuk a Démétér Ház Alapítvány céljait:

A Démétér Házat az alapítvány egy komplex gondozási és utógondozási program részeként működteti. E program hiánypótló kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy a csontvelő-átültetésen átesett krónikus beteg gyermekek gyógyulási esélyei javuljanak, valamint az utókezelések lelki-fizikai elviselése mind a betegek, mind a család számára könnyebb lehessen.

2009 augusztusában a sikerült elindítani programunkat, melynek célja: kinyújtott segítő kézzel enyhíteni a fent megfogalmazott nehézségeket a transzplantáció előtt, alatt és után.

Elkészítettük a személyre szóló tájékoztató anyagot (szülőknek, gyerekeknek és külön az egész kicsiknek is) az alapbetegségről, a beavatkozás elvi és gyakorlati jellemzőiről, a transzplantáció menetéről, szövődményeiről, eredményeiről, a beavatkozás után a biztonságos életmódhoz szükséges rendszabályokról, a transzplantációt követő ellenőrzésekről. A lehetséges szociális támogatásokról is tájékoztatjuk a szülőket, és ha szükséges segítünk az igénylés lebonyolításában.  A tájékoztató anyagot az első találkozás alkalmával adjuk át, hogy felkészülhessenek a kórházi tartózkodásra és megfogalmazhassák a felmerülő kérdéseket.

Felvesszük a kapcsolatot a gyermek iskolájával, egyrészt a tanulmányok folytatása érdekében, másrészt rendkívüli osztályfőnöki óra keretében előadást tartunk az osztálytársaknak és a pedagógusoknak a gyermek betegségéről, a transzplantációról és arról, hogy milyen módon tudják tartani a kapcsolatot beteg társukkal. Fontos küldetésünk, hogy csökkentsük a szociális izolációt, törekszünk, hogy a gyermek megtarthassa társadalmi kapcsolatait, így gyógyulás után könnyebb a visszailleszkedés.

A társaktól kapott jókívánságok, az hogy tudja: gondolnak rá, visszavárják, segít átvészelni a nehéz időszakot.
A kórház pedagógusok negyedévenként újságot szerkesztenek a gyerekek írásaiból, és régi betegeinkhez is eljutnak az aktuális hírek a “HÍRVELŐ” –n keresztül.

Környezettanulmányt készítünk a hazamenetel előtt, melynek célja, a higiénés viszonyok feltérképezése, javaslat az esetleges változtatásokra (pl. festés, parkettázás, stb.) a biztonságos környezet kialakításához. Segítséget nyújtunk a megvalósításban. Szükség esetén biztosítjuk a Démétér Házban a tartózkodást, ameddig az otthoni környezet nem megfelelő.

Felkeressük az önkormányzatot a lehetséges támogatások mielőbbi elindítása érdekében.

A családok nehézségeinek korrekt feltárása, az elengedhetetlen változtatások anyagi terheinek ismertetése sok esetben az önkormányzati támogatáson kívül, (ami sok esetben sajnos igen korlátozott), külön gyűjtést szerveztek a családok számára.
Felvesszük a kapcsolatot a háziorvossal, védőnővel és megbeszéljük a felmerülő problémákat. Segítünk az otthoni szupportív ellátás megszervezésében.

Élmény- és művészetterápiás programot szervezünk kisbetegeinknek. Amíg a gyermek tevékeny, játszik, fest, tanul, skype-ol az osztálytársaival, zenél vagy mesét hallgat: gyorsabban repül az idő, terelődik a figyelme a fájdalomról, az aggodalmairól.

Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy azok a családok, akik osztályunkra kerülnek, érezzék, tudják, hogy nincsenek magukra hagyva, van kihez forduljanak, ha úgy érzik, hogy összecsap a fejük fölött a hullám. Valljuk, hogy gyógyulni nem csak fizikailag, hanem lelkileg és szociálisan is kell.
Megünnepeljük a születésnapokat, családi ünnepeket, Halloweenkor tököt faraguk, farsangkor pedig gyerekek, dolgozók egyaránt jelmezbe bújnak.
Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a kórházi körülmények között is első sorban gyerekek lehessenek, megélhessék a hétköznapokat és az ünnepeket egyaránt.

Komoly problémát jelent, hogy a transzplantációk számának növekedése miatt, ismét szűknek bizonyult a Démétér Ház. Újabb apartmanokra lenne szükség, hisz a Ház nyitása óta megduplázódott a beteglétszám. A Kórház, rendelkezésünkre bocsátotta az épület másik oldalát, ahol lehetőségünk lenne újabb 6 apartman és különböző foglalkoztató szobák kialakítására. A megvalósításhoz ismét óriási társadalmi összefogásra lesz szükség.
Az építési engedély és a kivitelezési terv már elkészült és ki is fizettük a költségeit.  Az építkezést 3 ütemben tervezzük. Az első ütemben, az alsó szint mélyítése, földmunkák, szigetelés, tetőszerkezet javítása, külső nyílászárók cseréjét tervezzük. A második ütemben a belső kőműves munkák, szerelvényezés, burkolások elvégzése a célunk. A harmadik ütemben pedig a festések és a ház berendezésével befejezhetjük a ház bővítését. A teljes építkezés 100millió Ft-ba kerül. Az első ütem megvalósításához 42millió Ft állami támogatást kapott alapítványunk, így remélhetőleg május végén meg tudjuk kezdeni a bővítést, de ahhoz, hogy be tudjuk fejezni az építkezést, újabb segítségre van szükségünk. A második ütem 35millió, a harmadik pedig 25millió Ft-ba kerül a költség becslés alapján.

A Démétér Ház a Szent László Kórház területén a Gyeremekhematológiai és Őssejt Transzplantációs Osztály közelében működik.